Dünyanın her yerinden çocuklar, gençler aynı hafta içinde dünyayı saran bir ağ gibi bilgisayar programlamaya , kod yazmaya başladı. Bu çapta yapılan bu denli geniş bir etkinlik hiç olmamıştı. Sizce de umut verici bir değişim değil mi?
Öncelikle şu haritaya bir bakmanızı istiyorum.
Bu tabloda her bir çember yoğun şekilde yapılan kodlama faaliyetini gösteriyor. Bu yazıyı yazdığımda işin başındaydı olay ve dünya çapında 191.019 noktada Türkiye’de ise 1647 yerde etkinlik bildirilmişti.
Haritayı kendiniz de inceleyebilirsiniz. https://hourofcode.com/tr
Tablo ne anlama geliyor? Gelişen teknoloji ile herkesin elinde cep telefonları tabletler bilgisayarlar ve robotlarla birlikte, 3d yazıcılar aldı yürüdü. Ülkeler sadece bir cep telefonu uygulaması veya oyunu ile milyar dolar kazanan şirketleri gördükçe ülkelerinin kalkınmasının gün geçtikçe bu yönde olması gerektiğini kavramaya başladılar. Çünkü Çin’in politikaları halen seri halde ürün üretimine yönelik.
Oysa elinin altında bir tablet ya da bilgisayar olan her öğrenci eski adıyla programlama şimdiki adıyla kodlama öğrenebilirdi. İyi ama nasıl? Önceleri MIT üniversitesinin öncül faaliyetleri ile Scratch dili duyuruldu. https://scratch.mit.edu/
Görsel şekilde LEGO gibi parçaları ard arda getirerek program yazmak mümkün oluyordu.
MIT Medya Laboratuarı’ndan Mitch Resnick “Çocuklara kodlamayı öğretelim” dedi
2008 gibi bir özel okulda Bilişim Teknoloji Öğretmeni olarak görev yapıyordum. Zümre arkadaşlarımızda yüzlerce öğrenciye Scratch ile kodlama öğrettik.
Elbette 2015 yılında bu derece yayılacağını bilmiyorduk. Öncülerdik. Öğrencilere iç organlarımızı tanıtan, illeri bulduran, hatta kovelent bağları anlatan eğitim uygulamaları yapmaları yönünde destek olmuştuk. Müthiş keyifli bir projeydi. Bu öğrenciler ilerleyen yıllarda pek çok alanda bu bilgilerini kullandılar.
Zaman içinde ABD başkanı Obama’nın kodlama için söylediği ünlü söz “Cep telefonlarınıza sadece oynamayın onlarla kodlama yapın” sözü ile dünyanın dikkati bu konuya çekildi.
Ardından oldukça akıllı bir adımla Her dünya vatandaşının erişebileceği CODE.org açıldı.
Ünlü kodlayıcılar gönüllü konuştular. Bill Gates, Mark Zuckerberg, will.i.am, Chris Bosh, Jack Dorsey, Tony Hsieh, Drew Houston, Gabe Newell, Ruchi Sanghvi, Elena Silenok, Vanessa Hurst ve Hadi Partovi.
Tam anlamıyla gerektiği gibi adım adım öğrenime uygun ve çeşitli dillere çevirisi yapılmış site büyük ilgi gördü.
Sonra kızları bu olaya daha çok katmak geldi herkesin aklına. :) Kodlama erkek işi miydi? Hiç sanmıyorum. Öyle zeki ve başarılı kız öğrencilerim oldu ki böyle bir ön yargıya hiç kapılmadım.
Şu siteye de bakmalı elbette: https://www.madewithcode.com/codegirl/
Tüm öğretmenlere çağrılar da yapıldı
Şimdi ise durum şu:
180’den fazla ülkede, o sene belirlenen tarihte kodlama haftası yapılıyor.
Çocuklara kodlamayı sevdirmek için çizgi film ve oyun kahramanlarından temalarından yararlanılıyor.
Örneğin Anna ve Elsa veya Minecraft temaları harika fikirler.
Bu işin geleceği platformdan bağımsız dillerle sürecek. Apple Swift adlı programlama dilini açık kaynak koda çevirdi. Microsoft bir kere yazılınca Windows, Android, iOS demeden her işletim sisteminde çalışacak kodlama ortamına göz kırptı.
Evet dünya böyle böyle dilerim daha iyi olacak.
Bir de haritaya tekrar bakalım. Güney Kore Seul’da odaklanmış. İtalya oldukça yoğun ama Rusya katılmamış pek, Çin de çok fazla katılmamış. Bunun nedeni İngilizce bilmemek mi? Kendi sistemini dünya ile entegre etmemek mi? Mısır güzel bir katılım yapmış. Her ülke ayrı bir hikaye. Bazı ülkelerde genç nüfusun az olduğunu da ispatlıyor bir yandan bu etkinlik.
Gelecek 20 yıl bu parlayan ülkelerin zamanı olacak diye düşünüyoruz. O zamana dek kodlamaya devam edelim.
Aşağıda Twitter’da Kodlama Saati için yapılan etkinlikler Twitterdan otomatik olarak çekiliyor.
HOUR OF CODE için tıklayınız
#HourOfCode Tweetleri
KODLAMA SAATİ için tıklayınız
#kodlamasaati Tweetleri